top of page

Waarom lichaamsgerichte therapie bij stress en burn-out?

Waarom zou je kiezen voor een lichaamsgerichte therapie?

De meeste mensen zijn niet bekend met lichaamsgerichte therapie en zullen er daarom niet zo snel voor kiezen als ze last krijgen van bv. stress, overspannenheid, burn-out of depressie. Toch heeft het een aantal voordelen ten opzichte van ‘praat therapie’. Graag geef ik wat uitleg! Overigens zijn er verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie en ik heb me gespecialiseerd in de werkvormen Rebalancing, lichaamsgericht traumatherapie, systemisch werk via aanraken en energetische healing.

Ervaren van gevoelens belangrijk voor succes van therapie

Praten is een belangrijk deel van therapie en kan inzicht geven. Toch blijkt uit onderzoek dat de succes van een therapie vooral bepaald wordt door de mate waarop je gevoelens en sensaties in het lichaam kunt ervaren en doorleven. Het begrijpen van stresssymptomen is dus vaak niet genoeg om deze te doen verdwijnen. Je kunt makkelijk ‘in je hoofd’ blijven zitten. Lichaamsgerichte therapie richt zich juist op het werkelijk ervaren van wat er aan de hand is, wat je voelt, waar je behoefte aan hebt en hoe je het anders kan doen. Het een totale aanpak is en werkt op alle niveaus: mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch.

Toegang tot diepere lagen in jezelf

Veel problemen hebben ook te maken met pijnlijke of traumatische ervaringen, vooral in de kindertijd. Ook al is de ervaring al lang voorbij, het lichaam draagt nog de herinnering en stuurt de reacties en het vermogen om keuzes en beslissingen te maken. Door lichaamsgericht te werken kun je toegang krijgen tot diepere lagen van het lichaam en de daar opgeslagen spanningen begrijpen, ontladen en het zelfregulerend vermogen herstellen. Naast het ervaren en verwerken van oude ervaringen gaat het bij deze therapie ook om het opdoen van nieuwe positieve ervaringen.

Bij stress voorbij aan de signalen van het lichaam

Bij burn-out, stress en overspannenheid ga je voorbij aan de signalen van je lichaam, je gaat maar door. Daarom is lichaamsgerichte therapie bij uitstek een geschikte behandelwijze omdat je aandachtig leert te luisteren naar je lichaam, de taal ervan te verstaan en vanuit je lichaam te leven. Je lichaam vertelt je de waarheid en daardoor ga je snel naar de essentie van het probleem. Wanneer je echt aandacht hebt voor je lichaam, begrijp je jezelf beter.

Effecten van aanraking

Je lichaam draagt de (on)bewuste herinneringen van vroeger met zich mee. Hierdoor kan je nu aanpakken wat vroeger is verstoord en vooral aanraking kan helpen om onverwerkte gevoelens en stress voelbaar te laten worden.

Aanraking heeft effect op heel je lichaam. Spieren, bindweefsel, organen, het hormoonstelsel en het zenuwstelsel reageren positief op aanraking. Ook op psychisch niveau heeft aanraking effect. Het wordt als troostend, verzachtend en ontspannend ervaren.

Burn-out, overspannenheid, stress en depressie zorgen voor futloosheid, vermoeidheid en/of spanning. Er is geen energie. Aanraking helpt om je energie weer te laten stromen. De koude of harde plekken in je lichaam worden weer warm en zacht, je moeheid kan eruit. Je kan weer rust, lichtheid en kracht ervaren.

Mocht je na het lezen hiervan nieuwsgierig zijn geworden naar lichaamsgerichte therapie en wil je het ervaren, dan hoor ik graag van je!

bottom of page