top of page

Luister naar je behoeften (nieuwsbrief april 2017)


Ervaar jij jouw leven als druk en vol? Heb je misschien een drukke baan, zorg voor kinderen, zorg voor (schoon)ouders, sociale ‘verplichtingen’, hobby’s, werkzaamheden in huis en tuin en ga zo maar door…? Is het soms te veel? Krijg jij wel genoeg rust, ruimte, plezier, steun, keuze of vrijheid?

Hoe weten we eigenlijk wanneer de balans zoek is tussen geven en ontvangen? Daar hebben we gelukkig onze gevoelens voor! Zij vertellen ons hoe we ons voelen. Zij zijn de boodschappers. Bijvoorbeeld: als je na een dag werken thuis komt, het huis is een bende en je kind doet een beroep op je. Hoe voel je je dan? Opgejaagd, vermoeid, geprikkeld of ongeduldig? Of je ‘moet’ nog naar een verjaardag en eigenlijk voel je weerstand of vermoeidheid. Misschien zet je erover heen en ga je toch naar de verjaardag, waarna je stiekem wrok voelt.

Alle gevoelens vertellen ons iets belangrijks. Ze verwijzen naar onderliggende behoeften. We voelen ons misschien geprikkeld omdat we behoefte hebben aan ruimte of rust of we zijn gefrustreerd omdat we meer vrijheid willen. Wat maakt dat we hier niet meer voor gaan? Dat we onze eigen behoeften op de achtergrond schuiven? Soms hebben we niet eens door dat we veel te ver gaan. Uiteindelijk geeft ons lichaam ons signalen in de vorm van spanning, pijn of ziekte.

Wat maakt dat we voorbij gaan aan onze behoeften? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om afgewezen te worden of bang bent voor een conflict als je gaat voor wat jij wilt. Misschien sta je ook gewoonweg weinig stil bij wat jij nodig hebt en zit dit niet zo in je ‘systeem’? Sommigen van ons weten heel goed wat de ander nodig heeft, maar staan niet voldoende stil bij wat we zelf nodig hebben. Misschien voel je je schuldig als je ‘nee’ zegt en wil je dat niet voelen. Misschien heb je sterke overtuigingen dat je je alles na moet komen of doe je zo je best om goedkeuring te krijgen. of gezien te worden of erbij te horen.

Je behoeften

Hoe ontken ik mijn behoeften? Neem even de tijd voor deze vraag. Stel hem jezelf steeds weer om nieuwe antwoorden te laten opkomen.

Ik zelf merk dat ik mezelf geregeld 'push' om door te gaan en eerst iets af te maken, terwijl mijn lichaam zegt "stop, rust". Zelfs als ik iets afmaak, komt er dan weer iets nieuws wat ik dan af wil maken... Ik negeer dan de boodschappen die mijn lijf me geeft. Hoe belangrijk vind ik mijzelf als ik dit doe en hoeveel respect heb ik dan voor mijn lichaam? Pijnlijk om te beseffen hoe ik aan mezelf voorbij kan gaan. Het lichaam liegt niet, het is wijs en ik voel me zoveel beter als ik naar de boodschappen ervan luister (vaak is dat pijn in mijn schouders als ik moe wordt) en een rustpauze inlas. Ook is het belangrijk geweest om mijn overtuigingen over rusten te onderzoeken. Rusten was voor mij 'lui zijn' want dit had ik van huis uit meegekregen. Naast het negeren van mijn behoeften, bagatelliseer ik ze, of onderdruk ik ze.

Tot slot kun je jezelf vragen: waar wil ik meer van in mijn leven en hoe wil ik dit krijgen? Bijvoorbeeld wil je meer genieten, voedende vriendschappen of juist ontspanning? Overweeg verschillende manieren hoe je dit kunt krijgen. Bedenk concrete actie stapjes om je behoeften vervuld te krijgen. Wees zo creatief mogelijk! Als een behoefte op dit moment onmogelijk vervuld kan worden, bedenk dan steungevende of voedende elementen die je in je leven kan creëren.

Je lichaam als hulpbron

Om je behoeften vervuld te krijgen kan je lichaam een hulpbron zijn van moed, standvastigheid, kracht, steun of openheid. In het lichaam huizen kwaliteiten die ons kunnen helpen. Als we ons rug goed voelen, voelen we meer steun en als er meer bewustzijn is van je ruggengraat ervaar je meer moed om jezelf te zijn. In ons buik huist kracht en intuïtie. Als we onze bekken en benen voelen, voelen we ons gegrond, steviger en standvastiger. We hebben dit nodig om onze grenzen te stellen en voor onszelf te gaan staan. Door ons borstkas en hart te openen is er meer compassie en openheid en voelen we waar ons hart naar uitgaat. Onze ademhaling is ook belangrijk. Als we meer inademen, kunnen we meer innemen. We kunnen dan meer energie, inspiratie en steun ontvangen, want soms is het er wel, maar kunnen we het onvoldoende innemen.

Mocht je het leuk vinden om over bovenstaande vragen te reflecteren, dan wens ik je er veel plezier en inzicht!

bottom of page