top of page

Omarmen van hooggevoeligheid


Ik heb vroeger vaak gedacht ‘hoe kom ik van mijn hooggevoeligheid af? Hoe sluit ik me af voor alle gevoelens en prikkels? Ik dacht ‘had ik maar een uit knop’ want alles kwam zo binnen. Veel thema's of problemen in mijn leven hebben te maken met mijn hooggevoeligheid. Ik had mijn antennes naar buiten staan en ik voelde wat de ander voelde en nodig had maar ik wist niet meer goed wat ik voelde en waar ik zelf behoefte aan had. Ik leefde soms zo mee dat ik mezelf verloor. Kritiek kwam bij mij zó binnen en dat deed me geloven dat ik niet goed genoeg was. Ik voelde mijn grenzen niet goed en had veel spanning in mijn lijf. Ik wilde van mijn hooggevoeligheid af!

Ik had destijds niets met de term ‘hooggevoeligheid’. Hield niet van labels en vond het een beetje aanstellerij. Ik had oordelen over mijn hooggevoeligheid, ik vond dat ik flinker moest zijn en niet zo ‘overgevoelig’. Op een dag las ik een boek over hooggevoeligheid en ik realiseerde me dat ik mijn hooggevoeligheid niet wilde accepteren. Op dat moment zag ik onder ogen dat ik het ontkende en daarmee een deel van mezelf ontkende. Ik voelde me toen heel verdrietig omdat ik mezelf afwees. Ik vroeg me af of ik mijn hooggevoeligheid echt zou kunnen omarmen. Of het er echt mocht zijn. Het was een speciaal moment, ik stopte met vechten en ontkennen en opende mijn hart ervoor. Mijn hart verzachtte, ik kon toelaten dat ik hooggevoelig was. Het voelde eigenlijk heel goed, zo fijngevoelig te zijn. Het hoort bij me. Mijn leven is erdoor ook rijk en diep. Ik realiseerde me dat het ook dat het een kwaliteit was en geschenken met zich meedroeg. Die wilde ik ontdekken!

Met de erkenning van mijn hooggevoeligheid kwam er meer begrip en waardering voor mezelf en mijn zijn. Ook waardering voor wat het me brengt zowel privé als in mijn werk. In de loop der jaren heb ik manieren en methodes gevonden om er beter mee om te gaan. Zo heb ik geleerd hoe belangrijk het voor me is om mijn aandacht bij mezelf te houden en mezelf niet te verliezen in de ander. Ik heb geleerd beter naar mijn lijf te luisteren en grenzen te stellen. Het leven blijft me natuurlijk uitdagingen geven en ik blijf elke dag leren!

Ik heb gemerkt dat veel van mijn cliënten in mijn praktijk ook hooggevoelig zijn en door mijn eigen ervaringen begrijp ik waar ze tegen aan lopen en kan ik manieren aandragen om er mee om te gaan en de geschenken die het met zich meebrengt te erkennen. Bijvoorbeeld mijn heldervoelendheid komt me heel goed van pas in mijn beroep als rebalancer en ik ben er dankbaar voor!

Ben jij ook hooggevoelig? Zo ja, hoe zou het zijn om jouw hooggevoeligheid te omarmen?

bottom of page