top of page

Het geschenk van boosheid


Vannacht liet ik een grote golf van irritatie en boosheid door me heen stromen. Ons hondje Maxi van 16 jaar heeft last van verlatingsangst en sinds kort wil ze niet meer beneden slapen, maar boven bij ons. Zo niet, dan gaat ze janken. Oké, we zijn overstag gegaan: haar mand ligt nu bij ons in de slaapkamer. Probleem: ze snurkt en soms gaat ze ’s nachts even rond trippelen of zelfs even bij me opspringen voor een aai! Niet echt waar ik op zit te wachten midden in de nacht. Vannacht hield ze me ook uit de slaap. Ik probeerde begrip en compassie op te brengen, me niet druk te maken, me eraan over te geven, te ontspannen, maar mijn lijf vertelde me dat ik spanning voelde, verschillende sensaties in mijn lichaam dienden zich aan… Ineens werd ik bewust van het feit dat ik me boos en geïrriteerd voelde omdat ik behoefte had aan rust. Ik besloot het helemaal toe te laten en te voelen. Ik voelde het in mijn armen stromen, door mijn lijf: de warmte, een warme stroom, boosheid. Het mocht er helemaal zijn. Wat voelde dat goed om het te voelen, niets te ondernemen, maar het volledig toe te staan, de ruimte te geven. Al gauw ontstond er rust in me en ik viel lekker in slaap!

Toen ik wakker werd bleek ik anders tegen het probleem met Maxi aan te kijken. Ik werd me bewust dat het voor mij belangrijk was om nachtrust te krijgen. Ik had mijn eigen behoefte aan nachtrust terzijde geschoven en de zorg voor mijn hondje vooropgesteld. Ik besloot dat ik toch nog een poging wilde wagen om Maxi in zijn mand beneden te laten slapen. Ik wilde mijn energie hieraan geven en mijn man Hans ook. Elke keer dat Maxi ging piepen, ging Hans of ik eruit en wezen we haar terug naar haar mand. Het werkte! Eerst gingen we er vier keer per nacht uit, toen drie keer, toen twee keer. Vannacht hebben we voor het eerst heerlijk doorgeslapen! Het voelt goed. We geven het onze energie en het gaat beter met Maxi. We geven een grens aan en zorgen voor onze behoeften.

Het toelaten van boosheid en geprikkeldheid geeft (daad)kracht, duidelijkheid en helderheid. Het brengt je in contact met je passie en wijst je de weg naar je behoeften. Het stelt je in staat om gezond grenzen aan te geven. Alle emoties geven informatie over onze behoeften. Ze wijzen de weg. Soms lukt het niet om onze behoeften vervuld te krijgen, maar we kunnen er wel voor gaan! Of creatief worden en andere oplossingen zoeken. Boosheid laat je iets weten. Je hoeft het niet op iemand te richten, je gaat het voelen en het je laten vertellen waar je behoefte aan hebt. Laat de golven van gevoelens door je lichaam gaan.

bottom of page